Nieuws

Dekkingsgraad per 28 februari 2017 gestegen naar 113,6%

24 maart 2017

De financiële positie van het pensioenfonds is verbeterd. Op 28 februari bedroeg de nominale dekkingsgraad (gebaseerd op DNB UFR curve) 113,6%. Op 31 januari 2017 stond de teller op 113,4%. De stijging van 0,2% in februari is veroorzaakt door:

  • Het pensioenvermogen (waarde van de beleggingen en overige activa en passiva) is met ongeveer € 94 miljoen gestegen (positief effect op de dekkingsgraad). De rentederivaten en obligaties (ter afdekking van het renterisico) stegen in waarde door de gedaalde marktrente. Daarnaast zijn ook de aandelen in waarde gestegen.
  • De marktrente is in februari gedaald en hierdoor is de voorziening pensioenverplichtingen gestegen met ongeveer € 79 miljoen (negatief effect op de dekkingsgraad).

Aangezien het pensioenvermogen meer is toegenomen dan de voorziening pensioenverplichtingen, is de dekkingsgraad in februari gestegen.

De beleidsdekkingsgraad (= gemiddelde nominale dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden) is met 0,7% gestegen naar 109,7% (peildatum 28 februari). Dit is 2,7% lager dan de vereiste dekkingsgraad (112,4%). Het pensioenfonds heeft hierdoor nog steeds in een reservetekort heeft.

Opnieuw herstelplan ingediend

Pensioenfondsen met een reservetekort moeten bij De Nederlandsche Bank (DNB) een herstelplan indienen. Dit hebben wij eind maart gedaan. Uit het herstelplan blijkt dat het fonds naar alle waarschijnlijkheid ruim binnen de gestelde termijn van 10 jaar weer voldoende reserves heeft. Hiermee is het korten van opgebouwde pensioenen dan ook niet aan de orde.

Lees voor meer informatie