Nieuws

Pensioenfonds scoort opnieuw hoog op de ranglijst verantwoord beleggen

14 november 2016

In het jaarlijkse onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) naar verantwoord beleggen door pensioenfondsen voert Pensioenfonds SNS REAAL ook dit jaar de lijst aan van kleinere pensioenfondsen. Ook binnen de groep ondernemingspensioenfondsen is Pensioenfonds SNS REAAL weer nummer 1. 

In de overall ranking heeft het fonds een vierde plek. Ondanks een aanscherping van de beoordelingscriteria is de hoge ranking van 2015 behouden. In 2014 en 2013 stonden we nog op plaats 7 en 16. Daarmee hebben de inspanningen van het fonds en vermogensbeheerder ACTIAM met betrekking tot verantwoord beleggen in de afgelopen jaren duidelijk tot goede resultaten geleid.

Het pensioenfonds wil zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord beleggen. Dit beleid gaat niet ten koste van het beleggingsrendement. Het bestuur van het pensioenfonds wil het beleid, de uitvoering en verantwoording ervan samen met vermogensbeheerder ACTIAM op een nog hoger niveau brengen. Een werkgroep met deelnemers vanuit beleggingscommissie, ACTIAM en pensioenbureau heeft daartoe al de nodige studie verricht en zal begin 2017 voorstellen doen aan het bestuur om de beleggingen van het fonds nóg duurzamer te maken. Daarbij komen ook de recent gepubliceerde ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties zoals in Parijs zijn overeengekomen aan de orde.

De hoge positie op de ranglijst is het gevolg van de bovengemiddelde scores van het fonds op de gebieden ‘Governance, Policy en Implementation’. De vorig jaar ingezette verbetering van transparantie over het verantwoord beleggingsbeleid op de website  en in de nieuwsbrieven van Pensioenfonds SNS REAAL heeft geleid tot een hogere score op het onderwerp ‘Accountability’.

Het is de 10e keer dat VBDO het benchmarkonderzoek naar pensioenfondsen uitvoert. In totaal worden in het onderzoek 50 Nederlandse pensioenfondsen beoordeeld. Daarbij wordt niet alleen het beleggingsbeleid onderzocht, maar ook de governance, implementatie van het beleid en transparantie (accountability). Klik hier om het complete onderzoek te lezen.